Zubna protetika (protetika zuba) grana je dentalne medicine koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba i mekanih dijelova usne šupljine potpunim (totalnim) ili djelomičnim (parcijalnim) protezama, krunicama, mostovima i ljuskama.

Dentalna protetika se dijeli na mobilnu protetiku i fiksnu protetiku.

Zubne proteze mogu biti fiksne, polufiksne i mobilne.

Fiksne proteze za zube su kvalitetno, pouzdano i dugotrajno rješenje. Sa fiksnom protetikom će pacijentu biti sačuvana kost čeljusti te će sama proteza ponuditi odličnu stabilnost i poboljšati osjećaj sigurnosti. Jedini nedostatak im je nemogućnost jednostavnog vađenja nakon što se inicijalno ugrade.

Polufiksne proteze za zube se postavljaju na prirodne zube ili zubne implantate, a izrađuju se kada nije moguće postaviti dovoljan broj implantata za fiksni protetski rad. Ako se polufiksna proteza postavlja na zubne implantate, ona će također sačuvati kost čeljusti. U odnosu na fiksne protetske radove, polufiksni protetski radovi imaju mogućnost vađenja, lakše se mogu reparirati i profesionalno očistiti.

Mobilne proteze za zube se rade u slučajevima kada iz različitih razloga nije moguće ugraditi fiksne ili polufiksne protetske nadomjestke. Prednost mobilnih protetskih radova je što ih pacijent samostalno može izvaditi iz usta te njihova pristupačna cijena i jednostavnost izrade.