Zubni ispun tj. zubna plomba kako ih većina ljudi zove je ispun koji se postavlja na oštećeni dio zuba uzrokovan karijesom. Ovi ispuni smatraju se i estetskim ispunima jer oponašaju prirodan izgled strukture zuba te je dovoljan svega jedan posjet ordinaciji kako bi se ispun izradio i trajno postavio na zub.

 

Koja je razlika između crne i bijele plombe?


Postoje dvije vrste zubnih plombi, a to su crna plomba i bijela (kompozitna) plomba. Bijele plombe ili ispuni su postale vrlo često zastupljene prvenstveno zbog svog estetskog izgleda kao i zbog kvalitete koju osiguravaju.
Bijele plombe se postavljaju kod:
• Pokvarenih zubi
• Istrošenih zubi
• Slomljenih zubi
• U situacijama prijeloma zuba
• Prilikom zatvaranja prostora između zubi

 

Što su bijele plombe?


Bijele plombe su po sastavu kompozitne smole koje u sebi nemaju niti živu niti metale. One se kemijski spajaju sa zubom, te je tako njihova veza čvršća i manje su mogućnosti da će karijes nastati na tom spoju. Vrlo važna prednost bijelih plombi naspram crnih je ta što kod bijelih plombi nije potrebno brusiti ništa više osim karijesa jer se kompozitna smola kemijski lijepi na zubno tkivo. Estetski i funkcijski smatraju se najprihvatljivijima zbog suvremenih estetskih materijala koji omogućavaju njihovo prilagođavanje zubu i usklađivanje s vašom bojom zuba. U potpunosti su sigurne za zdravlje jer se prilikom njihove izrade ne koriste nikakvi jaki materijali koji mogu biti štetni za zdravlje. Također, ekološki su u potpunosti prihvatljive.

 

Što su crne plombe?


Crne plombe su po svome sastavu amalgami, slitina žive sa srebrom, kositrom i bakrom u različitim omjerima. Koriste se materijali koji mogu biti štetni za zdravlje. Crna plomba se veže za zub mehanički pa može doći do pucanja zubi, rubnih pukotina između zuba i ponovnog nastanka karijesa. Prilikom stavljanja crne plombe potrebno je izbrusiti veći dio zuba nego kod bijele plombe te se brusi i zdravi dio zuba. Estetski su neugledni i štetni za okoliš zbog jakih materijala, a posebno radi žive koja se koristi pri izradi. Norveška i Švedska su zakonom zabranile amalgam zbog štetnog utjecaja žive na okoliš onečišćenjem iz stomatoloških ordinacija u otpadne vode.

 

Zašto odabrati bijeli ispun umjesto crnog (amalgamskog)?


Bijele plombe su puno učinkovitije, zdravije, kvalitetnije i trajnije te ekološki u potpunosti prihvatljivije u odnosu na crne plombe. Imaju snažnu zdravstvenu funkciju zbog svoje fleksibilnosti i kvalitete materijala. Suvremeni estetski materijali omogućuju njihovo potpuno prilagođavanje zubu i usklađivanje s bojom zuba te se vizualno ne razlikuje od okolnog zubnog tkiva te se na taj način poboljšava estetika zubi. Iako je amalgam jako čvrst materijal koji je otporan na djelovanje jakih žvačnih sila, najveći nedostaci crnih plombi su neugledna boja, slabija kvaliteta, nepotrebno bušenje zdravog dijela zuba te štetan sastav i loš/negativan utjecaj na okoliš.